lördag 6 februari 2010

Ny rysk försvarsdoktrin antagen

RK-PRESS│ På fredagen godkände Rysslands president Dimitri Medvedev landets nya militära doktrin som vi tidigare berättat om här på RK-Press. Den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA-Novosti har detaljerat redogjort för den nya doktrinen och vad som gäller.

Det kanske mest anmärkningsvärda torde vara att den nya doktrinen tillåter användning av kärnvapen i ett preventivt syfte för att slå till mot en möjlig angripare.
Enligt RIA-Novosti informerade president Medvedev på fredagen medlemmarna i det ryska säkerhetsrådet om att han godkänt den nya militärdoktrinen som ska gälla fram till år 2020.

Tjänstemän i den ryska förvaltningen hävdar att förändringarna i doktrinen skett på grund av verkliga hot och utmaningar som riktats mot Ryssland.
Den ryska kärnvapenfamiljen består av markbaserade ballistiska robotsystem, atomubåtar med motsvarande robotsystem och det strategiska bombflyget med atombomber och kryssningsmissiler förberedda för kärnstridsspetsar.
Enligt den nya doktrinen ska Ryssland fortsätta utvecklingen och moderniseringen av sin kärnvapenfamilj för att övertrumfa en möjlig fiende.

Den nya militärdoktrinen syftar till att förvandla de väpnade styrkorna till bli effektivare och mer mobila. Olika vapengrenar ska i framtiden samverka mer för att fullgöra sina uppdrag.
Den ryska militären är beredd för krig och för angrepp, men syftet med den nya doktrinen är defensiva, påpekar RIA-Novosti.

De militära utgifterna växer stadigt. Det finns planer på att öka den nuvarande försvarsbudgeten på 40 miljarder dollar med 50 procent under de närmaste tre åren.

2 kommentarer:

  1. "Den ryska militären är beredd för krig och för angrepp, men syftet med den nya doktrinen är defensiva"

    Hela meningen är en oxymoron, den motsäger sig själv. Brist på logiskt sammanhängande semantik är utmärkande för Ryssland när de ska "rättfärdiga" sin geopolitik västerut. Sovjetfasoner!

    Roger Klang, Lund Scaniae

    SvaraRadera
  2. Bra att du offentliggör detta.
    Kombinationen ny militärdoktrin,ny militärreform (kraftig upprustning och offensiv övningsverksamhet),demokratiskt underskott , ledare med ett förflutet i gamla sovjet vissa med GRU och KGB(FSB) bakgrund och en tilltagnde nationalism tillbaka till sovjetsymboler är oroande tecken för närområdet.
    Slutsatserna måste bli ett starkare och större försvar och det kommer att behöva höjas på försvarsanslaget-det gör Norge,Finland,Danmark,Polen osv. Varför inte vi?

    SvaraRadera