måndag 22 februari 2010

Ryssland får ha baser i Abchazien till år 2074

RK-PRESS│ I förra veckan i Kreml skrev Rysslands president Medvedev och Abchahziens ”president” Sergei Bagapsh under ett avtal som tillåter Ryssland att ha militärbaser i den georgiska utbrytarrepubliken (förutom Ryssland är det bara Nicaragua och Venezuela som erkänt A). Avtalet är en överenskommelse för att skydda Abchaziens suveränitet och säkerhet, vilket inkluderar skydd mot internationella terroristgrupper, enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.

Enligt avtalet ska de ryska baserna finnas i Abchazien i 49 år varefter avtalet med automatik förlängs i ytterligare 15.

I den tidigare sovjetiska militärbasen Gudauta, norr om huvudstaden Sukhumi, finns redan ca 1 700 ryska soldater enligt ett tidigare avtal. Det nya avtalet tillåter Ryssland att nu fördubbla antalet samt att rusta upp basen. I avtalet ingår också att Abchazien hyr ut sitt järnvägsnät till Ryssland.

Från NATO har protester kommit mot avtalet. NATO ser helst att de ryska trupperna snarast lämnar Abchazien som man anser vara ockuperat av Ryssland precis som den andra utbrytarrepubliken Syd-Ossetien. Moskva erkände de båda georgiska provinserna som självständiga strax efter femdagarskriget i augusti 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar