lördag 20 februari 2010

Svenskt intresse för Mistral?

RK-PRESS│- Om fem till tio år kan Ryssland bygga sina egna fartyg av Mistral-klassen. Det förklarade den ryske militärstabschefen Nikolaj Makarov i ett tal som RIA Novosti refererade till den 18 februari. Och han fortsatte med att konstatera att ett fartyg av Mistrals typ utklassar all rysk kompetens på fartygsområdet idag. De senaste 15-20 åren har Ryssland tappat i kompetens när det gäller militärteknologi, enligt stabschefen.

- Fartyg av Mistralklassen drar tre gånger mindre bränsle än de ryska motsvarigheterna och har fyra gånger större deplacement. Han konstaterade vidare att fartygen är multifunktionella och kan ha många olika funktioner. Men något beslut om Mistral för rysk del har ännu inte fattats. Tidigare har rysk nyhetsmedia sagt att beslut ska fattas i februari månad.

Den franska marinen har idag två fartyg av Mistral typ. Ännu ett är under byggnation. Förutom Ryssland är det en rad länder som visat intresse av att köpa Mistral. Den ryska nyhetsbyrån nämner Syd-Afrika, Tyskland, Kanada, Malaysia och Sverige. Beräknad kostnad för Mistral är mellan 400 och 500 miljoner euro.

1 kommentar:

  1. Om vi nu ska ha ett stridsstödsfartyg är vad som helst bättre än en ytterligare "svensk särlösning som byggts i extremt få exemplar" Kostar mistral mellan 4 och 5 miljarder kronor är det ett kap jämfört med vad L10 lär kosta i slutändan.

    SvaraRadera