tisdag 9 februari 2010

Affär eller inte affär med Mistral?

RK-PRESS│ På måndagen såg det ut att bli affär mellan Frankrike och Ryssland. Frankrike säljer och Ryssland köper Mistral. När Frankrikes och USA:s utrikesministrar träffades under dagen i Paris diskuterades Frankrikes erbjudande att sälja fartyg till Ryssland. Efter mötet berättade den amerikanske utrikesministern Robert Gates om diskussionerna, och hans franske kollega Hervé Morin berättade att man från franskt håll ser positivt på möjligheterna att få sälja till Ryssland.

På tisdagskvällen kunde dock radiostationen Rysslands röst rapportera att beslutet att Ryssland ska köpa Mistral inte är slutgiltigt. Till församlade journalister förklarade sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet Nikolaj Patrisjev att frågan håller på att diskuteras. Han påpekade att möjligheten att fartygen ska byggas i Ryssland fanns, även om det skulle ta längre tid än att köpa det färdigt. Något som också skulle bli dyrare.

Bernard Valerau, talesman för den franske utrikesministern förklarade att den ryska ansökan om att få köpa Mistral fått ett positivt svar från Frankrike.

1 kommentar:

  1. "Världen har blivit lite trängre sedan konkurrensen om råvaror eskalerat med Kinas expansion, och Rysslands energiutpressning. Moral har blivit en handelsvara!" Eget citat.

    Frankrike har fallit offer för "självförverkligandet" av det egna landet när de hoppas att få bli kopplade till den geopolitiska militärstrategioska gasledningen Ryssland tänker lägga i Östersjön. Flera länder blir seriöst påverkade av detta, bland annat Baltikum, Finland och Sverige! Vi kan bara hoppas att det slår tillbaka på fransmännen själva, istället för på oss små Östersjöstater. Frågan är om Frankrike har förverkat sin rättighet att vara en EU-stat med detta beslut?

    Roger Klang, Lund Scaniae

    SvaraRadera