lördag 30 januari 2010

Nytt ryskt stridsflygplan har gjort sin jungfrutur

RK-PRESS│Stoltheten i gårdagens text från RIA Novosti i går, fredag, går inte att ta miste på när byrån rapporterar om Rysslands framtida stridsflygplan T-50. Planet gjorde sin jungfrutur på fredagen i det ryska fjärran östern. Flygningen var framflyttad 24 timmar på grund av dåligt väder i när den väl inleddes.
- Planet uppförde sig superbt. Det har infriat alla förväntningar, förklarade Olga Kayukova, talesperson för tillverkaren Sukhoi, efter flygningen. T-50 har utvecklats sedan 1990-talets början. Höga ryska militärer har tidigare låtit förstå att planet som är byggt med stealth-teknik, och har en räckvidd upp till 5 500 km, ska börja levereras till det ryska flygvapnet 2015.
Planet är då tänkt att konkurrera med amerikanska F-22 Raptor, hittills världens enda femte generations jaktflygplan.
T-50, PAK FA, ska utrustas med den mest avancerade tekniska utrustningen och beväpnas med nästa generations högprecisionsvapen.
Ryssland utvecklar och tillverkar detta plan tillsammans med Indien och Hindustan Aeronautics Ltd.

Fakta om T-50
Fakta om Rysslands femte generations stridsflygplan T-50 (PAK FA) enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti:
- T-50 är det ryska namnet på detta femte generationens stridsplan som har utvecklats som ”the Advanced Front-Line Aviation Complex; PAK FA” för det ryska flygvapnet.
- Tikhomirov Institutet som stod för utvecklingen av Irbis- radarn för Su-35BM Flanker, ansvarar också för T-50:s radar. Det nya jaktplanets radar- och eldledningssystem baseras på det system som används för Su-35BM.
- Sommaren 2009 godkändes flygplansmodellen, och ritningarna till den första prototypen levererades till KNAAPO flygplans tillverkare som har si verksamhet förlagd till Komsomolsk-on-Amur, där tre testplan ska färdigställas.
- I februari 2009 tillverkades den första prototypen. Efter det att planet framgångsrikt testats beslutades att den första flygningen skulle ske i Komsomolsk-on-Amur.
- Prototypen av detta femte generationens stridsflygplan gjorde sin jungfrutur den 29 januari 2010 då det flög i 47 minuter.
- T-50 har ungefär samma dimensioner som Suchoj Su-27 Flanker och ha en startvikt på över 30 ton.
- Det nya stridsflygplanets utsida designades med hjälp av smygteknik (stealth), också kallat LO-teknik (low observable).
- Flygplanet är utrustat med 117S (uppgraderade AL-31) turbofläktmotorer från den ryska flygmotortillverkaren Saturnus.
- T-50 kan bära åtta av nästa generations air-to-air R-77 missiler, eller två stora kontrollerbara fartygs-bomber på vardera 1 500 kilo.
- T-50 kan också ha två långdistansmissiler, utvecklade av Novator, som kan träffa mål inom ett avstånd på 400 kilometer
- T-50 behöver endast en startsträcka på mellan 300 till 400 2 000 km/h. Lufttankning ingår som en del i konceptet. Planet har en räckvidd på cirka 5500 km.

2 kommentarer:

  1. Låter som ett underbart bygge som kommer äta gripen c/d till frukost...

    SvaraRadera
  2. Hej Rolf K

    Bra att du lägger ut Rysslands satsning på flygvapnet där ju den Ryska planen är att 30% skall vara modifierade/nyanskaffade till 2014 och 70 % modifierade/nyanskaffade till 2020.
    En flygplansflotta på ca 1200 jakt/attack/spaning och knappa 200 bomplan ur 37 flygarmen strategiska bombflyget.
    Till detta kommer ca 300 transportflygplan där en omfattande modifieringsprogram pågår och nyanskaffning.
    Vi borde ta till vara och uppgradera successivt alla våra betalda jasplan samt förse dem beväpning flygförare mm.

    SvaraRadera