(RK-PRESS) I oktober 2009 kom de första signalerna på att en ny rysk försvarsdoktrin var på väg. Och nu är den här, kunde Pravda rapportera för någon tid sedan. Den doktrin som hittills råder beslutades 2000, men tankarna bakom är ytterligare några år äldre.
Huvudtesen i den nya doktrinen är att riskerna för ett storskaligt krig med konventionella vapen eller konflikter med kärnvapen som direkt hotar den ryska federationen har minskat.
Risken för att nukleära konflikter och konfrontationer mellan olika stormaktsintressen är större att de sker på tredje lands territorium. Karibien nämns här som exempel.
Ryssland har rätt att skydda sig mot aggression och då använda militära medel också i preventivt syfte, skriver Pravda.
I den nya försvarsdoktrinen slås fast att Ryssland har rätt att använda kärnvapen inte bara vid ett direkt angrepp mot landet utan också om landet, eller dess allierade, hotas av kärnvapen.
Från amerikansk sida anser man sig inte ha rätt att använda kärnvapen som ett svar på hot. Oturligt nog har inte Ryssland förutsättningarna för samma inställning, enligt Pravda, eftersom landet saknar ”hyperlojala” grannar som Kanada och Mexico.
Ryssland har ett kompromissovilligt Kina i sydost, hämndlystna tidigare allierade i väst och små, men mycket stolta och hämndsökande grannar i söder. ”Gud bevare Kazakstan, som täcker upp för Ryssland för det oberäkneliga Centralasien och filtrerar droghandeln från Afghanistan”, skriver Pravda. Men också denna säkerhet måste skyddas.
När det gäller konventionella vapen blir det inga förändringar. År 2015 ska 30 procent av armén ha fått helt ny utrustning och 2020 ska man ha nått upp till 70 procent.
Inte ens de som vill Ryssland illa kan hitta någon aggression i den nya försvarsdoktrinen, enligt tidningen. Och det beror på att Ryssland saknar de nödvändiga resurserna för att bedriva en aggressiv politik.
Artikeln avslutas med citat från tidningen Gazeta som intervjuat den i Moskva verksamme försvarsanalytikern Pavel Feigenhauer som säger att ju svagare den ryska armén är, desto viktigare är kärnvapnen. Ryssland har inget annat kvar än kärnvapnen och inga garantier att västvärlden inte ska blanda sig i Rysslands krig som man gjorde i Georgien. Därför ska Ryssland inte heller ha några kärnvapenbegränsningar.
Kärnvapnen förblir det viktigaste och möjligen det enda försvaret för Ryssland, menar Feigenhauer.
måndag 11 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Rolf!
SvaraRaderaBra att du lägger ut denna nyhet och jag kompletterar med en länk från Pravda från julafton-hårda julklapps paket från Ryska federationsrådets ordförande Patrushev (tidigare chef för inrikestruperna) mfl
http://pravda.us/russia/politics/24-12-2009/111370-nuclear_strike-0
mvh/Jan-olov