måndag 25 januari 2010

Schröder borde ha åtalats

RK-PRESS│Uffe Elleman-Jensen, tidigare dansk utrikesminister och ordförande för partiet Venstre skrev i december förra året en artikel i Moscow Times om gasledningsprojektet Nord Stream. I artikeln hävdar han att den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder hade blivit åtalad för korruption för att ha tagit anställning hos Gazprom genom att använda sig av sitt politiska ämbete för att bistå bolaget i dess verksmahet.

Vid en första blick, verkar där inte vara några problem. Men de verkliga skälen för Ryssland att bygga Nord Stream, är för att kunna styra gastillförseln till EU-länder som Polen och de baltiska staterna och Ukraina, menar Uffe Elleman-Jensen. Detta medan andra länder som Tyskland och Västeuropa får sin försörjning utan problem.

Länder som har anledning att frukta ryssproducerad kyla – genom stoppad energiexport - har högljutt förklarat att Nord Stream är ett politiskt projekt och inte ett ekonomiskt. Och att det hade varit mycket billigare att bygga ut det redan existerande gasledningen på land än en helt ny på Östersjöns botten. Invändningarna mot Nord Stream, syftet och hur projektet förverkligats, har skickligt fösts i bakgrunden med hjälp av mäktiga lobbyister företagets tjänst.

Gerhard Schröder godkände från tysk sida Nord Streamprojektet när han var förbundskansler och blev sedan anställd av Gazprom.

I de flesta demokratier, menar Elleman-Jensen, hade ett sådant förfarande lett till åtal. Men ingen seriös granskning av Schröder har skett. Möjligen på grund av de viktiga tysk-ryska ekonomiska banden?

(Tyvärr har artikeln texten refererar till inte kommit till RK-Press kännedom förrän nyligen. Men kritiken från Elleman-Jensen är så intressant at det fanns anledning att lyfta fram den.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar