söndag 24 januari 2010

Rysk upprustning beror inte på amerikanska robotar

RK-PRESS│ Den ryske försvarsministern förnekade i slutet av veckan uppgifterna att de ryska planerna på att upprusta Östersjöflottan skulle ha något att göra med USA:s utplacering av robotar i Polen.
”Ryktena om den förmodade upprustningen av Östersjöflottan som svar på utplaceringen av amerikanska Patriot-robotar i Polen nära den ryska gränsen är falska”, förklarade en talesman för det ryska försvarsministeriet till nyhetsbyrån RIA Novosti.

I onsdags i förra veckan kom uppgifterna från Polen att ett batteri Patriot-robotar ska placeras i närheten av staden Morag, tio mil från gränsen till ryska Kaliningraddistriktet.
Tidigare i veckan hade en anonym källa inom den ryska marinen berättat för RIA Novosti att Östersjöflottan skulle förstärkas med korvetter, ubåtar och flyg beväpnade med ett avancerat robotsystem som ett svar på utplaceringen i Polen. Något som nu alltså förnekas.
Den polske försvarsministern berättade för journalister i onsdags att platsen för utplacering av robotarna valts av rent tekniska grunder. Det fanns inga politiska eller strategiska skäl för detta. ”I Morag kan vi erbjuda de bästa förhållandena för de amerikanska soldaterna och den bästa tekniska utrustningen”, förklarade försvarsministern Bogdan Klich.

I Moskva uppfattas utplaceringen av de amerikanska robotarna i Polen som en ovänlig och onödig åtgärd. Men samtidigt kom uppgifter från det ryska försvarsministeriet att moderniseringsplanerna av Östersjöflottan ska ses i ett större perspektiv, som del av ett tidigare regeringsbeslut som rör modernisering av alla militära enheter i Ryssland – inte som en reaktion på de amerikanska robotarna.

Den första omgången av amerikanska soldater beräknas anlända till Polen i början av april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar