tisdag 23 februari 2010

Putin: - Rysk militär ska utrustas med moderna vapen

RK-PRESS│På ett regeringssammanträde för knappt en vecka sedan krävde den ryske premiärministern Vladimir Putin att de ryska beväpnade styrkorna ska utrustas med moderna vapen. Beväpningen togs upp under en diskussion om den ryska militära utvecklingen åren 2011-2020, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti. - Armén ska ha mins 30 procent moderna vapen 2015 och minst 70 procent år 2020, förklarade Putin och lovade att den nödvändiga finansieringen skulle ordnas och poängterade att ineffektiva kostnader inte skulle tolereras.
Just nu planeras i Ryssland att ta i tjänst den första omgången av ett nytt femte generationens stealthplan år 2015 och samtalen pågår med Frankrike om fartyg av typen Mistral.
Enligt Putin diskuteras tidtabellen och vilka system som ska användas för att stärka armén och flygvapnet. Enligt planen som ska utveckla de väpnade styrkorna kommer tyngdpunkten att läggas på kärnvapen avskräckning. Rymd- och luftförsvarssystem.

Nya S-400 luftvärnsrobotar ska skydda Moskva

RK-PRESS│S-400, av den ryska armén sedd som det bästa luftvärnsrobotsystemet, ska nu användas för att skydda Moskva, enligt RIA Novosti. De två första enheterna är redan i tjänst på en regementsbas i Elektrostal i Moskvaregionen.

Militären hävdar att S-400 äger unika egenskaper. Med S-400 kan varje luftmål bekämpas och då är flygplan, obemannade farkoster, kryssningsrobotar och robotar inom en radie på 400 km inräknas. S-400 är tre gånger så effektivt som andra ryska eller utländska motsvarigheter.

För tillfället finns inga planer på att exportera det nya luftvärnsrobotsystemet. Det ska tillverkas endast för de ryska väpnade styrkorna. Ytterligare två enheter ska levereras till den ryska försvarsmakten i slutet av år 2010.

måndag 22 februari 2010

Ryssland får ha baser i Abchazien till år 2074

RK-PRESS│ I förra veckan i Kreml skrev Rysslands president Medvedev och Abchahziens ”president” Sergei Bagapsh under ett avtal som tillåter Ryssland att ha militärbaser i den georgiska utbrytarrepubliken (förutom Ryssland är det bara Nicaragua och Venezuela som erkänt A). Avtalet är en överenskommelse för att skydda Abchaziens suveränitet och säkerhet, vilket inkluderar skydd mot internationella terroristgrupper, enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.

Enligt avtalet ska de ryska baserna finnas i Abchazien i 49 år varefter avtalet med automatik förlängs i ytterligare 15.

I den tidigare sovjetiska militärbasen Gudauta, norr om huvudstaden Sukhumi, finns redan ca 1 700 ryska soldater enligt ett tidigare avtal. Det nya avtalet tillåter Ryssland att nu fördubbla antalet samt att rusta upp basen. I avtalet ingår också att Abchazien hyr ut sitt järnvägsnät till Ryssland.

Från NATO har protester kommit mot avtalet. NATO ser helst att de ryska trupperna snarast lämnar Abchazien som man anser vara ockuperat av Ryssland precis som den andra utbrytarrepubliken Syd-Ossetien. Moskva erkände de båda georgiska provinserna som självständiga strax efter femdagarskriget i augusti 2008.

söndag 21 februari 2010

Rysslands Röst: ”NATO utan hänsyn till FN”

RK-PRESS│NATO:s nya strategi oroar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt radiostationen Rysslands Röst. NATO:s utvidgning stämmer enligt den ryske utrikesministern inte överens med FN-stadgan. Den ryska tidningen Vremja Novostej citerar NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen som sagt att försvaret av NATO:s medlemmar tar sin början utanför NATO:s gränser. I Moskva vänder sig man emot detta och menar att det som händer utanför NATO:s gränser inte bör ligga inom organisationens verksamhet. Sergej Lavrov påtalade också de olika uppfattningar som råder mellan USA och Ryssland när det gäller vad som är säkerhetsproblem.

Ryska armén ska använda inhemskt tillverkade vapen

RK-PRESS│ Den ryska armén ska i framtiden mest använda sig av rysktillverkade vapen. Det förklarade Rysslands vice försvarsminister Vladimir Popovkin i en radiointervju på lördagen, rapporterar RIA Novosti.
Det ryska försvarsindustrin tar hand om den största delen av vapentillverkningen till ryska armén. Utrustning från utlandet ska köpas endast där det råder brist på produkten i Ryssland. Sådanan brister finns när det gäller mer sofistikerad utrustning och obemannade flygplan.
- Arbete pågår för att utveckla produkter och utbilda personal, enligt Popovkin. Han sa också att en stor del av arméns utrustning borde utrangeras.
- Vi har 20000 stridsvagnar och skulle behöva mellan 5 000 och 6 000, vi har över 200 000 stridsfordon och tusentals flygplan, men kvalitén på utrustningen lämnar mycket till övers att önska. Det ryska försvaret går nu i tankarna om at leasa vapen, istället för att köpa.

lördag 20 februari 2010

Svenskt intresse för Mistral?

RK-PRESS│- Om fem till tio år kan Ryssland bygga sina egna fartyg av Mistral-klassen. Det förklarade den ryske militärstabschefen Nikolaj Makarov i ett tal som RIA Novosti refererade till den 18 februari. Och han fortsatte med att konstatera att ett fartyg av Mistrals typ utklassar all rysk kompetens på fartygsområdet idag. De senaste 15-20 åren har Ryssland tappat i kompetens när det gäller militärteknologi, enligt stabschefen.

- Fartyg av Mistralklassen drar tre gånger mindre bränsle än de ryska motsvarigheterna och har fyra gånger större deplacement. Han konstaterade vidare att fartygen är multifunktionella och kan ha många olika funktioner. Men något beslut om Mistral för rysk del har ännu inte fattats. Tidigare har rysk nyhetsmedia sagt att beslut ska fattas i februari månad.

Den franska marinen har idag två fartyg av Mistral typ. Ännu ett är under byggnation. Förutom Ryssland är det en rad länder som visat intresse av att köpa Mistral. Den ryska nyhetsbyrån nämner Syd-Afrika, Tyskland, Kanada, Malaysia och Sverige. Beräknad kostnad för Mistral är mellan 400 och 500 miljoner euro.

tisdag 9 februari 2010

Affär eller inte affär med Mistral?

RK-PRESS│ På måndagen såg det ut att bli affär mellan Frankrike och Ryssland. Frankrike säljer och Ryssland köper Mistral. När Frankrikes och USA:s utrikesministrar träffades under dagen i Paris diskuterades Frankrikes erbjudande att sälja fartyg till Ryssland. Efter mötet berättade den amerikanske utrikesministern Robert Gates om diskussionerna, och hans franske kollega Hervé Morin berättade att man från franskt håll ser positivt på möjligheterna att få sälja till Ryssland.

På tisdagskvällen kunde dock radiostationen Rysslands röst rapportera att beslutet att Ryssland ska köpa Mistral inte är slutgiltigt. Till församlade journalister förklarade sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet Nikolaj Patrisjev att frågan håller på att diskuteras. Han påpekade att möjligheten att fartygen ska byggas i Ryssland fanns, även om det skulle ta längre tid än att köpa det färdigt. Något som också skulle bli dyrare.

Bernard Valerau, talesman för den franske utrikesministern förklarade att den ryska ansökan om att få köpa Mistral fått ett positivt svar från Frankrike.

NATO ett seriöst hot mot Ryssland

RK-PRESS│Den ryska radiostationen ”Rysslands Röst” rapporterade på tisdagen (9/2) att NATO:s utvidgning är ett ”seriöst hot” mot Ryssland. Detta enligt Nikolaj Patrusjev, chef för Rysslands säkerhetsråd. Han påpekade att NATO tidigare lovat att alliansen inte skulle utvidgas, men trots detta har växt från 12 till 28 länder. Av de nya länderna kommer en hel rad från det tidigare Warszawapakten – Albanien, Ungern, Rumänien, Tjeckien och Polen. Till detta kommer också länder som tidigare ingick i Sovjetunionen. Patrusjev der det inte heller somo0möjligt att Ukraina och Georgien blir medlemmar i framtiden.

lördag 6 februari 2010

Ny rysk försvarsdoktrin antagen

RK-PRESS│ På fredagen godkände Rysslands president Dimitri Medvedev landets nya militära doktrin som vi tidigare berättat om här på RK-Press. Den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA-Novosti har detaljerat redogjort för den nya doktrinen och vad som gäller.

Det kanske mest anmärkningsvärda torde vara att den nya doktrinen tillåter användning av kärnvapen i ett preventivt syfte för att slå till mot en möjlig angripare.
Enligt RIA-Novosti informerade president Medvedev på fredagen medlemmarna i det ryska säkerhetsrådet om att han godkänt den nya militärdoktrinen som ska gälla fram till år 2020.

Tjänstemän i den ryska förvaltningen hävdar att förändringarna i doktrinen skett på grund av verkliga hot och utmaningar som riktats mot Ryssland.
Den ryska kärnvapenfamiljen består av markbaserade ballistiska robotsystem, atomubåtar med motsvarande robotsystem och det strategiska bombflyget med atombomber och kryssningsmissiler förberedda för kärnstridsspetsar.
Enligt den nya doktrinen ska Ryssland fortsätta utvecklingen och moderniseringen av sin kärnvapenfamilj för att övertrumfa en möjlig fiende.

Den nya militärdoktrinen syftar till att förvandla de väpnade styrkorna till bli effektivare och mer mobila. Olika vapengrenar ska i framtiden samverka mer för att fullgöra sina uppdrag.
Den ryska militären är beredd för krig och för angrepp, men syftet med den nya doktrinen är defensiva, påpekar RIA-Novosti.

De militära utgifterna växer stadigt. Det finns planer på att öka den nuvarande försvarsbudgeten på 40 miljarder dollar med 50 procent under de närmaste tre åren.