lördag 30 januari 2010

Nytt ryskt stridsflygplan har gjort sin jungfrutur

RK-PRESS│Stoltheten i gårdagens text från RIA Novosti i går, fredag, går inte att ta miste på när byrån rapporterar om Rysslands framtida stridsflygplan T-50. Planet gjorde sin jungfrutur på fredagen i det ryska fjärran östern. Flygningen var framflyttad 24 timmar på grund av dåligt väder i när den väl inleddes.
- Planet uppförde sig superbt. Det har infriat alla förväntningar, förklarade Olga Kayukova, talesperson för tillverkaren Sukhoi, efter flygningen. T-50 har utvecklats sedan 1990-talets början. Höga ryska militärer har tidigare låtit förstå att planet som är byggt med stealth-teknik, och har en räckvidd upp till 5 500 km, ska börja levereras till det ryska flygvapnet 2015.
Planet är då tänkt att konkurrera med amerikanska F-22 Raptor, hittills världens enda femte generations jaktflygplan.
T-50, PAK FA, ska utrustas med den mest avancerade tekniska utrustningen och beväpnas med nästa generations högprecisionsvapen.
Ryssland utvecklar och tillverkar detta plan tillsammans med Indien och Hindustan Aeronautics Ltd.

Fakta om T-50
Fakta om Rysslands femte generations stridsflygplan T-50 (PAK FA) enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti:
- T-50 är det ryska namnet på detta femte generationens stridsplan som har utvecklats som ”the Advanced Front-Line Aviation Complex; PAK FA” för det ryska flygvapnet.
- Tikhomirov Institutet som stod för utvecklingen av Irbis- radarn för Su-35BM Flanker, ansvarar också för T-50:s radar. Det nya jaktplanets radar- och eldledningssystem baseras på det system som används för Su-35BM.
- Sommaren 2009 godkändes flygplansmodellen, och ritningarna till den första prototypen levererades till KNAAPO flygplans tillverkare som har si verksamhet förlagd till Komsomolsk-on-Amur, där tre testplan ska färdigställas.
- I februari 2009 tillverkades den första prototypen. Efter det att planet framgångsrikt testats beslutades att den första flygningen skulle ske i Komsomolsk-on-Amur.
- Prototypen av detta femte generationens stridsflygplan gjorde sin jungfrutur den 29 januari 2010 då det flög i 47 minuter.
- T-50 har ungefär samma dimensioner som Suchoj Su-27 Flanker och ha en startvikt på över 30 ton.
- Det nya stridsflygplanets utsida designades med hjälp av smygteknik (stealth), också kallat LO-teknik (low observable).
- Flygplanet är utrustat med 117S (uppgraderade AL-31) turbofläktmotorer från den ryska flygmotortillverkaren Saturnus.
- T-50 kan bära åtta av nästa generations air-to-air R-77 missiler, eller två stora kontrollerbara fartygs-bomber på vardera 1 500 kilo.
- T-50 kan också ha två långdistansmissiler, utvecklade av Novator, som kan träffa mål inom ett avstånd på 400 kilometer
- T-50 behöver endast en startsträcka på mellan 300 till 400 2 000 km/h. Lufttankning ingår som en del i konceptet. Planet har en räckvidd på cirka 5500 km.

Ryssland får femte generationens stridsflyg 2013

RK-PRESS│Den första omgången av det nya ryska stridsflygplanet av femte generationen, T-50, träder i tjänst i det ryska flygvapnet år 2013. Det förklarade den ryske premiärministern Vladimir Putin på fredagen i samband med planets jungfrutur.

- De första ryska femte generationens stridsflygplan tas i tjänst i det ryska flygvapnet 2013, förklarade Putin, enligt RIA Novosti. Regelbundna leveranser inleds under 2015. Enligt Putin återstår dock en del att göra och utvecklingen av planen fortsätter.

Från officiellt ryskt håll hyllas planet redan som ett unikt stridsplan som kombinerar luftsuveränitet och slagkraft.

måndag 25 januari 2010

Schröder borde ha åtalats

RK-PRESS│Uffe Elleman-Jensen, tidigare dansk utrikesminister och ordförande för partiet Venstre skrev i december förra året en artikel i Moscow Times om gasledningsprojektet Nord Stream. I artikeln hävdar han att den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder hade blivit åtalad för korruption för att ha tagit anställning hos Gazprom genom att använda sig av sitt politiska ämbete för att bistå bolaget i dess verksmahet.

Vid en första blick, verkar där inte vara några problem. Men de verkliga skälen för Ryssland att bygga Nord Stream, är för att kunna styra gastillförseln till EU-länder som Polen och de baltiska staterna och Ukraina, menar Uffe Elleman-Jensen. Detta medan andra länder som Tyskland och Västeuropa får sin försörjning utan problem.

Länder som har anledning att frukta ryssproducerad kyla – genom stoppad energiexport - har högljutt förklarat att Nord Stream är ett politiskt projekt och inte ett ekonomiskt. Och att det hade varit mycket billigare att bygga ut det redan existerande gasledningen på land än en helt ny på Östersjöns botten. Invändningarna mot Nord Stream, syftet och hur projektet förverkligats, har skickligt fösts i bakgrunden med hjälp av mäktiga lobbyister företagets tjänst.

Gerhard Schröder godkände från tysk sida Nord Streamprojektet när han var förbundskansler och blev sedan anställd av Gazprom.

I de flesta demokratier, menar Elleman-Jensen, hade ett sådant förfarande lett till åtal. Men ingen seriös granskning av Schröder har skett. Möjligen på grund av de viktiga tysk-ryska ekonomiska banden?

(Tyvärr har artikeln texten refererar till inte kommit till RK-Press kännedom förrän nyligen. Men kritiken från Elleman-Jensen är så intressant at det fanns anledning att lyfta fram den.)

söndag 24 januari 2010

Nya plan till ryskt hangarfartyg

RK-PRESS│ Senare i år ska den ryska marinen ta emot den första leveransen av jaktplan typ MiG-29K(Fulcrum-D. Uppgifterna lämnades i fredags av den ryska marinen till nyhetsbyrån RIA Novesti.
Det är första omgången av ett större antal flygplan.
Någon exakt siffra nämndes inte. Däremot står det klart att de första MiG-29K ska placeras på hangarfartyget ”Amiral Kuznetsov”. Tidigare uppgifter från marinen tyder på att det är sammanlagt 24 st MiG-29K som levereras under de kommande tre till fyra åren.
De mer avancerade Su-33 (Flanker-D) jaktplanen ska i ett senare skede ersätta MiG-planen. Livslängden för Su-33 löper ut 2015, men en omfattande upprustning av planen ska förlänga nyttjandet av dem till år 2025.

Rysk upprustning beror inte på amerikanska robotar

RK-PRESS│ Den ryske försvarsministern förnekade i slutet av veckan uppgifterna att de ryska planerna på att upprusta Östersjöflottan skulle ha något att göra med USA:s utplacering av robotar i Polen.
”Ryktena om den förmodade upprustningen av Östersjöflottan som svar på utplaceringen av amerikanska Patriot-robotar i Polen nära den ryska gränsen är falska”, förklarade en talesman för det ryska försvarsministeriet till nyhetsbyrån RIA Novosti.

I onsdags i förra veckan kom uppgifterna från Polen att ett batteri Patriot-robotar ska placeras i närheten av staden Morag, tio mil från gränsen till ryska Kaliningraddistriktet.
Tidigare i veckan hade en anonym källa inom den ryska marinen berättat för RIA Novosti att Östersjöflottan skulle förstärkas med korvetter, ubåtar och flyg beväpnade med ett avancerat robotsystem som ett svar på utplaceringen i Polen. Något som nu alltså förnekas.
Den polske försvarsministern berättade för journalister i onsdags att platsen för utplacering av robotarna valts av rent tekniska grunder. Det fanns inga politiska eller strategiska skäl för detta. ”I Morag kan vi erbjuda de bästa förhållandena för de amerikanska soldaterna och den bästa tekniska utrustningen”, förklarade försvarsministern Bogdan Klich.

I Moskva uppfattas utplaceringen av de amerikanska robotarna i Polen som en ovänlig och onödig åtgärd. Men samtidigt kom uppgifter från det ryska försvarsministeriet att moderniseringsplanerna av Östersjöflottan ska ses i ett större perspektiv, som del av ett tidigare regeringsbeslut som rör modernisering av alla militära enheter i Ryssland – inte som en reaktion på de amerikanska robotarna.

Den första omgången av amerikanska soldater beräknas anlända till Polen i början av april.

onsdag 20 januari 2010

Ryskt strategiskt bombflyg över Arktis

(RK-PRESS)Det ryska försvarsdepartementet meddelade på onsdagen att två ryska Tu-95MS Bear, strategiska bombflygplan, framgångsrikt genomfört rutinpatrulluppdrag över Ishavet.

De båda bombplanen tillbringade 14 timmar i luften och följdes under sin flygning av sex plan från NATO, fyra norska F-16 Falcon och två brittiska B-45 Tornado. RIA Novosti, som presenterar nyheten, påpekar att alla flygningar med ryska flygplan utförs helt i överensstämmelse med gällande internationell lag om användning av luftrummet över neutralt vatten, utan att man inkräktar i andra staters luftrum.

Ryssland återupptog sina patrulleringar med strategiskt bombflyg i augusti 2007 och flyger nu regelbundet över Stilla Havet, Atlanten och norra Ishavet. Beslutet fattades av dåvarande presidenten Putin.
De arktiska områdena som förmodas innehålla stora mängder gas- och oljefyndigheter har allt oftare blivit tvistemål mellan Ryssland, USA, Kanada, Danmark och Norge.

måndag 18 januari 2010

Tunga transportplan till ryska flygvapnet 2012

(RK-PRESS)Det ryska flygvapnet börjar att at emot nya tunga transportplan år 2012 av typen IIl-476, enligt RIA Novosti.
Planet är en moderniserad version Il-76 Candid med ett digitalt styrsystem, ny elektronik och PS-90-A-76-motorer med förbättrad bränsleeffekt.Det nya transportplanet tillverkas vid Ural av Aviastar-SP.
Ryska försvarsdepartementet planerar att bygga minst 38 Il-476 för last och lufttankning.
Det ska finnas upp emot 300 tunga transportflygplan i det ryska flygvapnets tjänst, de flesta i trafik sedan 1960- och 70-talen och anses föråldrade såväl vad gäller miljökrav som kapacitet.

Kina varnar USA om Taiwanvapen

(RK-PRESS) Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterade i förra veckan att Kina kräver att USA att inte säljer vapen till Taiwan.

Den amerikanska vapenförsäjningen till Taiwan ”underminerar Kinas nationella säkerhet, freden och stabiliteten” i området enligt den kinesiske vice utrikesministern He Yafei.

Detta var sjätte gången på en vecka som man från kinesiskt håll protesterade mot den amerikanska vapenförsäljningen till Taiwan.

He Yafei sade också att Taiwanfrågan är den viktigaste och mest känsliga i de kinesisk-amerikanska förbindelserna. Allt enligt RIA Novostis Pekingkorrespondent.

lördag 16 januari 2010

Estland ökar sin styrka i Afghanistan

(RK-PRESS) Idag finns det 150 soldater från Estland i Afghanistan och nu ska fler ansluta sig till dessa. En utökning till 170 planeras. Enligt Eesti Päevaleth förbereds en grupp specialister att inom kort lämna Estland.

Den estniska enheten ingår i den brittiska. Sedan 2003 har Estland varit representerat med trupp i Afghnaistan.

Flygförbud för ryska SU-27

(RK-PRESS)Flygförbud råder för det ryska jaktflygplanet SU-27 fram tills dess man klargjort orsakerna till att ett plan av denna typ kraschade, med dödlig utgång, tidigare i veckan meddelar ryska RIA Novosti.

Planet hade genomfört ett rutinuppdrag på torsdagen, cirka 30 km från basen Dzemga i det Ryska fjärran östern, när det försvann från radarskärmen.

Su-27 är ett Mach-2 klassat plan som konstruerades som ett direkt svar på amerikanska F-15 Eagle. Runt 450 Su-27 har tillverkats för det ryska flygvapnet sedan 1984. Över 200 plan har sålts till utlandet. Bland köparna återfinns Kina, Indonesien, Angola och några tidigare sovjet-republiker.

Su-27 användes av ryssarna i kriget mot Georgien i augusti 2008 för att erövra luftherraväldet. Under 2009 var minst två Su-27 inblandade i krascher med dödlig utgång. Den 20 augusti2009 kraschade ett plan tillhörande det vitryska flygvapnet under en flyguppvisning i Polen – två piloter dödades. I samband med en flyguppvisning utanför Moskva 2009 kolliderade två Su-27 – en pilot dödades och två piloter skadades.

måndag 11 januari 2010

Ny rysk militärdoktrin: Att slå till först – med kärnvapen

(RK-PRESS) I oktober 2009 kom de första signalerna på att en ny rysk försvarsdoktrin var på väg. Och nu är den här, kunde Pravda rapportera för någon tid sedan. Den doktrin som hittills råder beslutades 2000, men tankarna bakom är ytterligare några år äldre.

Huvudtesen i den nya doktrinen är att riskerna för ett storskaligt krig med konventionella vapen eller konflikter med kärnvapen som direkt hotar den ryska federationen har minskat.
Risken för att nukleära konflikter och konfrontationer mellan olika stormaktsintressen är större att de sker på tredje lands territorium. Karibien nämns här som exempel.
Ryssland har rätt att skydda sig mot aggression och då använda militära medel också i preventivt syfte, skriver Pravda.
I den nya försvarsdoktrinen slås fast att Ryssland har rätt att använda kärnvapen inte bara vid ett direkt angrepp mot landet utan också om landet, eller dess allierade, hotas av kärnvapen.
Från amerikansk sida anser man sig inte ha rätt att använda kärnvapen som ett svar på hot. Oturligt nog har inte Ryssland förutsättningarna för samma inställning, enligt Pravda, eftersom landet saknar ”hyperlojala” grannar som Kanada och Mexico.
Ryssland har ett kompromissovilligt Kina i sydost, hämndlystna tidigare allierade i väst och små, men mycket stolta och hämndsökande grannar i söder. ”Gud bevare Kazakstan, som täcker upp för Ryssland för det oberäkneliga Centralasien och filtrerar droghandeln från Afghanistan”, skriver Pravda. Men också denna säkerhet måste skyddas.

När det gäller konventionella vapen blir det inga förändringar. År 2015 ska 30 procent av armén ha fått helt ny utrustning och 2020 ska man ha nått upp till 70 procent.
Inte ens de som vill Ryssland illa kan hitta någon aggression i den nya försvarsdoktrinen, enligt tidningen. Och det beror på att Ryssland saknar de nödvändiga resurserna för att bedriva en aggressiv politik.

Artikeln avslutas med citat från tidningen Gazeta som intervjuat den i Moskva verksamme försvarsanalytikern Pavel Feigenhauer som säger att ju svagare den ryska armén är, desto viktigare är kärnvapnen. Ryssland har inget annat kvar än kärnvapnen och inga garantier att västvärlden inte ska blanda sig i Rysslands krig som man gjorde i Georgien. Därför ska Ryssland inte heller ha några kärnvapenbegränsningar.
Kärnvapnen förblir det viktigaste och möjligen det enda försvaret för Ryssland, menar Feigenhauer.

fredag 8 januari 2010

Stealthteknologi för det ryska strategiska bombflyget

(RK-PRESS) Den moderniserade ryska strategiska bombflyget ska använda sig av stealth-teknik, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti. Planen är planerade att sättas i drift mellan 2025 och 2030.

De nya strategiska bombplanen ska ersätta Tu-95MC Bear och Tu-160 Blackjack samt långdistansbombplanet Tu-22M3 Backfire.

Ryssland har idag i tjänst 16 Tu-160, 40 Tu-95MS och 141 Tu-22M3. Dessa plan blir basen i det strategiska flyget de närmaste decennierna, då med omfattande moderniseringar. Moderniseringen av planen ska vara klar 2015.

Ryska MiG till Burma

(RK-PRESS) Ryssland säljer 20 stycken MiG-29 jaktflygplan till Burma. Det kunde ryska Pravda rapportera för några dagar sedan. Valet stod mellan den ryska MiG-29:an och de kinesiska J-10 och FC-1 som hade varit billigare. Affären beräknas gå på 600 miljoner dollar.

Försäljningen av MiG-planen är den största sedan Algeriet köpte den ryska flygplansmodellen 2007. Sedan affären med Algeriet har Ryssland endast sålt sex flygplan av samma typ –till Sri lanka. Tio plan har skänkts till Libanon.

Sedan man från EU och USA infört sanktioner mot den burmesiska militärregeringen är det i första hand Kina som försett landet med militär utrustning.

Pravda förväntar sig att reaktionerna från EU och USA på försäljningen blir starka.

Rysk spion gripen i Polen

(RK-PRESS)En rysk medborgare har gripits i Polen och anklagas för att spionerat för Ryssland, rapporterar RFE/RL på torsdagen.
Den polska säkerhetstjänsten upptäckte i samband med gripandet av mannen i dennes hem bland annat utrustning för kryptering av meddelanden. Mannen greps redan för drygt ett halvår sedan men uppgifterna har blivit offentliga först nu. Gripandet har endast varit känt av presidenten, premiärministern och åklagarämbetet.

Mannen som bott i Polen i tio år, talar polska flytande och hade egen rörelse där han sålde jaktutrustning. När han greps hade han stått under lång tids övervakning av de polska myndigheterna.

Den gripne mannen hade inga förbindelser med den ryska ambassaden i Warszawa utan fick sina order direkt från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Uppgifter i polsk media menar att gripandet av den ryske spionen var den direkta orsaken till att GRU:s tidigare chef, general Valentin Korabelnikov, fick avsked förra året.

Det ryska spionaget mot Polen anses ha ökat från år 2005.

Varnar för kinesiskt spionage i Norge

(RK-PRESS) Den norska branschorganisationen IKT-Norge (informations- och kommunikations-tekonologi) varnar för de risker som kan uppstå i och med att det kinesiska företaget Huawei är leverantör av Telenors nya mobilnät i Norge.

Huawei har enligt de uppgifter IKT-Norge fått ta del av nära förbindelser med den kinesiska militären och risken för industrispionage anses därför vara stor.

Amerikanska myndigheter har för något år sedan förbjudit Huawei att köpa 3Com, som bl.a levererar datorprogram till det amerikanska försvaret. I en rapport som det amerikanska flygvapnet sammanställt slås fast att ”Huawei har starka band till den kinesiska militären, som både är en viktig kund, men också är Huaweis politiska vägledare och teknologiska utvecklingspartner”.

Huawei som är en av världens största telekomleverantörer fick i november förra året uppdraget att skifta ut hela infrastrukturen för Telenors mobilnät i Norge. Kontraktet värderas till runt 400 miljoner norska kronor.

Från Huawei avvisar man påståendena om det nära samarbetet med den kinesiska militären.

(Uppgifterna kommer från den norska nyhetsbyrån NTB.)